Zomer en pluizend haar: hoe ga je er mee om?
Pluis is een volkomen normaal en natuurlijk onderdeel van krullend haar, maar dat betekent niet dat het niet vervelend is. In de zomer heb je vaak te maken met een hoge(re) luchtvochtigheid dan in de winter en dit merk je aan je haar. Hallo pluis! Toch zijn een paar manieren om pluis op afstand te houden in de zomer. We zetten ze voor je op een rijtje.
- hydrateren
- producten aanbrengen op kletsnat haar
- de juiste producten kiezen
- proteïne
- manier van aanbrengen
- manier van drogen
Hydrateer grondig
Als je haar van binnenuit goed gehydrateerd is, hoeft het niet naar de atmosfeer te reiken voor meer vocht (dit is namelijk wat er gebeurt als je naar buiten gaat en de luchtvochtigheid hoog is). Met behulp van de zogenaamde 'squish to condish' methode (waarbij je conditioner aanbrengt op kletsnat haar en dan zachtjes knijpt om het water en de conditioner als het ware in het haar te duwen) zorg je ervoor dat er voldoende vocht in de kern van het haar terecht komt voordat je je stylingproducten aanbrengt en het vocht insluit.
Breng je stylingproducten aan op kletsnat haar
Wanneer is krullend haar het minst pluizig? Juist, als het nat is! Breng stylingproducten aan als je haar drijfnat is om de kans op pluis zo klein mogelijk te maken. Stylingproducten helpen het vocht vast te houden in het haar en dragen zo bij aan het behouden van de vorm van je krullen. Dit is zeker belangrijk als je streeft naar definitie. Wanneer je juist gaat voor een volumineuze coupe, dan hoort een beetje pluis er eigenlijk bij. Vaak zul je een keuze moeten maken tussen óf veel definitie óf veel volume.
Kies de juiste producten
In de zomer kan je haar behoefte hebben aan andere producten dan in de winter. Je hebt ongetwijfeld de term 'humectant' wel eens gehoord. Humectanten zijn ingrediënten die vocht uit de omgeving kunnen aantrekken, opnemen en vasthouden. In een land als Nederland zijn humectanten absoluut geen ramp, aangezien we hier normale, gemiddelde weersomstandigheden hebben. Weersomstandigheden spelen uiteindelijk ook een rol bij de werking van humectanten. Wanneer je haar droger is dan de lucht, zullen humectanten helpen vocht uit de omgeving aan te trekken en te gebruiken voor hydratatie van het haar. Resultaat: betere krulvorming, mooiere glans en minder pluis. Andersom geldt dit uiteraard ook: is de lucht droger dan je haar, dan zal de omgeving vocht aan je haar onttrekken. Dan kun je dus soms beter even humectanten mijden.
Om het nog een beetje lastiger te maken: wanneer de lucht een hele hoge vochtigheidsgraad heeft, kun je soms ook beter geen humectanten gebruiken. Deze doen dan hun werking zo goed, dat het ingrediënt steeds weer vocht blijft aantrekken en vasthouden uit de omgeving. Je haren worden zo veel en vaak volgestopt met vocht, dat het de haarschubben opzwelt en omhoog tilt. Dit kan juist weer leiden tot enorm pluizig haar.
Humectanten zijn alom vertegenwoordigd in producten, maar niet iedere humectant is even herkenbaar als ingrediënt. Daarom hier even de meest voorkomende: glycerol, glycerine, panthenol, aloë, agave nectar, hyaluronic acid (hyaluron zuur), honing, lecithin, urea, sorbitol, fructose, glycol, phytantriol, sodium PCA, glucose, dextrose en potassium PCA.
Gebruik een milde shampoo
Een milde shampoo helpt het haar vocht vast te houden en gaat build-up tegen. Build-up speelt namelijk een belangrijke rol bij de vorming van pluis en uitgezakte krullen, iets wat in de zomer vaker voorkomt doordat we veel buiten zijn, zwemmen en zweten. Ook een detox kan een enorme oppepper voor je haar en hoofdhuid zijn.
Gebruik een vochtinbrengend masker
Daarnaast mag een goed hydraterend masker niet ontbreken in jouw zomer routine. Je haar is in de zomer onderhevig aan veel invloeden van buitenaf en kan dus wel wat extra voeding gebruiken in deze periode. Je hebt hydraterende maskers met en zonder proteïne. In deze blog lees je hoe je bepaalt welk masker je het beste kunt gebruiken.
Gebruik een gel
Een gel houdt pluis beter op afstand dan bijvoorbeeld een crème vanwege de stevigere fixatie. Een sterke(re) hold helpt bij het gesloten houden van de haarschubben, zodat het minder snel vocht verliest en het uit de omgeving probeert te halen. Wellicht dat je in de zomer ook meer gel gebruikt dan je gewend bent. Je haar heeft hier dan gewoon behoefte aan. Wanneer je graag een crème gebruikt, gebruik in de zomer dan iets minder en voeg er wat gel aan toe voor een optimaal resultaat.
Voeg een olie toe
Probeer eens een kleine hoeveelheid olie (een paar druppels) toe te voegen aan je leave-in conditioner, omdat olie een barrière om het haar vormt en zo vochtverlies tegengaat. Wanneer je haar na gebruik van een olie heel vettig aanvoelt, weet je dat je te veel hebt gebruikt. Wees ook voorzichtig wanneer je fijn haar hebt, een olie wordt dan al snel te zwaar.
Gebruik proteïne
Door de zon, zee en zwembadwater ontstaan er kleine beschadigingen in het haar, waardoor het haar vocht verliest. Proteïne helpt het haar weer te herstellen door deze beschadigingen op te vullen, waardoor je haar vocht beter vasthoudt. Een leave-in conditioner met proteïne is hiervoor ideaal.
Wijzig je manier van aanbrengen van producten
In de zomer kan het helpen om je producten anders aan te brengen dan je bijvoorbeeld in de winter zou doen. Breng je producten aan op kletsnat haar en knijp meerdere keren in het haar. Je zult zien dat er zich op die manier een bundel gaat vormen. Voeg eventueel extra water toe tijdens het aanbrengen van je producten. Wanneer je meerdere stylingproducten gebruikt, breng dan het product met de minste hold als eerste aan en bouw zo verder op. Gebruik de zogenaamde 'praying hands' methode om de haarschubben glad te strijken en af te sluiten.
Pas je droogproces aan
Veel mensen vinden het prettig om het haar aan de lucht te laten drogen in de zomer, maar wist je dat het eigenlijk beter is om het haar eerst tien minuten met een diffuser te föhnen voordat je het aan de lucht laat drogen? Dit helpt namelijk bij het ontstaan van een cast en je hebt dan veel minder last van pluis.
Zoals je ziet: de juiste stylingsproducten, de juiste ingrediënten en de juiste methodes zijn dus heel belangrijk om je krullen gehydrateerd en zo pluisvrij mogelijk te houden. Maar soms hoort en beetje pluis er ook gewoon een bij. Wanneer je ondanks alles toch pluis krijgt, omhels het dan gewoon en geniet vooral van je zomer!
Start hier jouw krullenreis!
Wil jij meer leren over krullen, haareigenschappen en de ECO CG methode? En wil jij weten hoe je de juiste producten kiest en de perfecte krulroutine voor thuis creëert? Schrijf je dan nu in voor Start hier jouw krullenreis. Aan de hand van korte video's nemen we je mee in de wereld van de eco curly girls, zodat jij binnen de kortste keren de gezondheid van je haar optimaliseert en jouw krullen laat floreren!