BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €49,-
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €49,-

Door Milou, 31 juli 2024

Mogelijke oorzaken van build-up en jeuk

In deze blog zullen we een aantal mogelijke oorzaken van build-up en jeuk opsommen die samenhangen met (verkeerd) productgebruik. We gaan het met name hebben over build-up en jeuk veroorzaakt door het gebruik van bepaalde ingrediënten en producten of door het niet op de juiste wijze toepassen van de (ECO) CG-methode. Jeuk kan natuurlijk ook veroorzaakt worden door (hoofdhuid)problemen zoals eczeem, roos, hormonale schommelingen, allergieën of andere ziektebeelden. Daarover lees je meer in deze blog.

In deze blog lees je over:
  • het ervaren van jeuk wanneer je de CG-methode niet toepast
  • het ervaren van jeuk wanneer je de CG-methode toepast, maar niet de ECO CG-methode
  • het ervaren van jeuk wanneer je de ECO CG-methode toepast

Situatie 1: ik pas de CG-methode niet toe

Mogelijke oorzaak: synthetische sulfaten

Wanneer je nog helemaal niet gestart bent met de CG-methode, ofwel de Curly Girl-methode, is de kans groot dat de jeuk veroorzaakt wordt door synthetische sulfaten. Synthetische sulfaten zijn hardnekkige reinigers die de hoofdhuid extreem uitdrogen, waardoor irritatie ontstaat. De hoofdhuid komt enorm strak te staan en gaat schilferen en jeuken. Deze hardnekkige sulfaten zorgen er wel voor dat product build-up wat minder vaak voor komt in deze situatie, maar het is niet onmogelijk.

Mogelijke oorzaak: siliconen

Siliconen kunnen ook de boosdoener zijn bij jeuk en irritatie. Siliconen leggen een laagje om het haar, waardoor het haar er vol, glanzend en gezond uitziet. Dit is dan ook de reden dat producten met siliconen op het eerste gezicht goed lijken te werken. Maar siliconen stapelen zich na elk gebruik op en sluiten de haarschacht uiteindelijk volledig af, waardoor het haar niet meer kan ademen en er geen voeding en vocht meer kan binnendringen.

Situatie 2: ik pas de CG-methode toe, maar niet de ECO CG-methode

Mogelijke oorzaak: je shampoo bevat geen natuurlijk kokos sulfaat

Pas je wel al de gewone CG-methode toe, dan is de kans groot dat de jeuk veroorzaakt wordt door build-up. Build-up wordt veroorzaakt door de producten die je gebruikt en die achterblijven in het haar en op de hoofdhuid, doordat het haar niet grondig genoeg gereinigd wordt. In de gewone CG-methode zijn sulfaten namelijk niet toegestaan en worden er enkel shampoos gebruikt die helemaal vrij zijn van sulfaten (low poo). In de vorige alinea heb je kunnen lezen waarom sulfaten niet goed zijn voor de hoofdhuid, maar wij maken in de ECO CG-methode onderscheid tussen synthetische en natuurlijke sulfaten. Synthetische sulfaten dienen inderdaad altijd vermeden te worden (zelfs geen final wash of clarifying shampoo met synthetische sulfaten dus), maar natuurlijke sulfaten daarentegen zijn juist wél aan te raden. Een natuurlijk kokos sulfaat reinigt de hoofdhuid grondig, zonder deze te irriteren en te beschadigen. Een schone hoofdhuid is erg belangrijk en daarom raden wij aan om je haren ten minste één keer per week te wassen met een shampoo met een natuurlijk kokos sulfaat. Daarnaast kan een detox kuur ook erg fijn zijn om het haar diep te reinigen. Een detox reinigt nog veel dieper dan een shampoo met kokos sulfaat en is dus fijn wanneer het haar sterk vervuild of verzwaard is. In deze blog lees je meer over hoe je build-up herkent en in deze blog lees je meer over het verschil tussen een shampoo en een detox.

Mogelijke oorzaak: co-wash en no poo

In de gewone CG-methode wordt ook wel eens aangeraden om het haar helemaal niet meer te wassen met een shampoo, maar enkel met een conditioner (co-wash). Dit is al helemaal geen goed idee, omdat een conditioner geen reinigende werking heeft. Hierdoor hopen talg, resten van stylingproducten en vuil van buitenaf zich op (build-up), met jeuk en uiteindelijk zelfs haaruitval tot gevolg. Alleen wassen met water of producten uit het keukenkastje (no poo), of slechts heel af en toe wassen met een shampoo zal op den duur ook problemen met zich meebrengen om dezelfde reden. Daarom blijven wij ook herhalen dat ECO boven CG gaat, oftewel een schone en gezonde hoofdhuid is belangrijker dan de regeltjes van de CG-methode. Waarom je beter geen producten uit je keukenkastje zoals azijn en baking soda kunt gebruiken, lees je in deze blog.

Mogelijke oorzaak: siliconenvervangers en andere synthetische ingrediënten

In de CG-methode worden producten met sulfaten, siliconen en parabenen vermeden. Maar veel CG producten bevatten nog steeds synthetische ingrediënten die de hoofdhuid aantasten en uitdrogen, met allerlei hoofdhuidproblemen tot gevolg. Zo worden er bijvoorbeeld wel siliconen vervangers en wateroplosbare siliconen gebruikt in CG-producten, die dezelfde nadelige effecten hebben als ‘echte’ siliconen. In de vorige alinea heb je kunnen lezen wat deze effecten zijn. En omdat je tijdens het toepassen van de CG-methode helemaal geen sulfaten meer gebruikt, is het haast onmogelijk om de siliconen (vervangers) uit je haar te wassen. Zelfs met een shampoo met een natuurlijk kokos sulfaat duurt dat zo’n twintig wasbeurten. Daarnaast zijn er nog een aantal andere ingrediënten die je vaak terugvindt in CG producten die tot jeuk en irritatie kunnen leiden. Lees meer over deze ingrediënten in deze blog.

Situatie 3: ik pas de ECO CG-methode toe

Mogelijke oorzaak: allergie, overgevoeligheid of een andere medische oorzaak

Ook wanneer je de ECO CG-methode toepast kun je jeuk en irritatie ervaren. Dit kan verschillende redenen hebben. Er kan natuurlijk altijd een medische oorzaak zijn voor jeuk en andere hoofdhuidproblemen. Wanneer je hierover twijfelt, aarzel dan niet om de hulp van een huisarts of specialist in te schakelen. In deze blog lees je meer over hoofdhuidproblematiek. Het kan ook zijn dat je niet tegen een bepaald ingrediënt kunt. Dit kan naar voren komen uit een allergietest bij de dermatoloog, maar je kunt dit soms ook zelf ontdekken door stuk voor stuk je producten na te gaan en iedere keer iets weg te laten om er zo achter te komen of dat verschil maakt. Ben je erachter waar je niet tegen kunt, dat laat je dit weg uit je routine en kijk je wat voor effect dat heeft op de lange termijn.

Mogelijke oorzaak: greenwashing

Ook is greenwashing een grote boosdoener bij het volgen van de ECO CG-methode. Je denkt dan namelijk hartstikke gezond en groen bezig te zijn met jouw ogenschijnlijke ecologische haarproducten, maar dan blijkt dat hier toch nog een hoop synthetische ingrediënten inzitten. Soms lijkt iets namelijk ecologisch en groen, maar dit is het in werkelijkheid niet. Dan is er dus sprake van greenwashing. Greenwashing wil zeggen dat een merk zich duurzamer en/of groener voordoet dan het in werkelijkheid is. Helaas komt dit erg vaak voor. Claims als ‘groen’, ‘natuurlijk’, ‘puur’, ‘duurzaam’ en ‘ecologisch’ mogen gewoon gebruikt worden door fabrikanten om jou te overtuigen hun product te kopen. Omdat termen op het gebied van duurzame en eerlijke productie niet beschermd zijn, kunnen merken dus makkelijk iets beweren wat eigenlijk volslagen nietszeggend is. En vaak gebruiken ze ook groene kleuren en afbeeldingen van bijvoorbeeld blaadjes om de suggestie te wekken dat iets natuurlijk is. Maar het is allemaal gewoon een marketingtruc om jou te overtuigen. Daarom blijft kijken naar officiële keurmerken (bijvoorbeeld ECOCERT, COSMOS Organic, COSMOS Natural en Charte Cosmebio) en ingrediënten lezen het slimste wat je kunt doen. Je kunt in deze blog meer lezen over ingrediënten die je beter kunt vermijden, maar er zijn ook verschillende apps en websites waar je ingrediënten kunt checken (zoals de websites INCI Decoder en The Truth About Cosmetics of de apps INCI Beauty en Safely: INCI).

Mogelijke oorzaak: shampoo bars

Het gebruik van shampoo bars is ook nog wel eens de oorzaak van jeuk en irritatie. Shampoo bars lijken namelijk ontzettend eco doordat ze perfect in het milieubewuste plaatje passen. En bovendien pretenderen vele shampoo bars ook dat ze 100% biologisch, natuurlijk of ecologisch zijn. Helaas is vaak het tegendeel waar en wordt hier ook veel gebruik gemaakt van greenwashing. In werkelijkheid zitten veel shampoo bars vol met synthetische en agressieve stoffen, terwijl ze juist zo’n gezond en schoon imago hebben. Sommige shampoo bars hebben nauwelijks een reinigende kracht, waardoor build-up en jeuk ontstaat. Andere shampoo bars hebben weer een veel te grotere reinigende kracht door het extreem hoge percentage aan (natuurlijke) sulfaten en zout, wat weer kan leiden tot uitdroging en irritatie van de hoofdhuid. Daarnaast is de pH-waarde van een shampoo bar vaak te hoog, wat erg belastend is voor je haar en hoofdhuid.

Mogelijke oorzaak: je bent korter dan drie maanden bezig met de ECO CG-methode

En dan tot slot, geef de ECO CG-methode even de tijd. Je haar heeft namelijk echt even nodig om te wennen aan een nieuwe methode en nieuwe producten. Dit kan wel zo’n drie maanden duren. Ook kan het even duren voordat alle siliconen uit het haar gewassen zijn. Dit is vooral van toepassing wanneer je geen final wash hebt gedaan. Er wordt vaak gezegd dat een final wash in één keer alle siliconen uit het haar wast, maar dat klopt niet helemaal. Daarnaast is een final wash (met een hoop agressieve sulfaten) gewoon ontzettend slecht voor je haar en hoofdhuid, dus in de ECO CG-methode raden wij een final wash af. Was je haar in plaats daarvan minimaal wekelijks met een shampoo met een natuurlijk kokos sulfaat om de hoofdhuid grondig te reinigen of start met een detox kuur. Je haar heeft zo’n twintig wasbeurten nodig totdat alle build-up en siliconen zijn verdwenen. Gewoon even volhouden dus! Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je helemaal stopt met haarproducten die siliconen bevatten, anders dan begin je weer van vooraf aan.


Start hier jouw krullenreis!

Wil jij meer leren over krullen, haareigenschappen en de ECO CG methode? En wil jij weten hoe je de juiste producten kiest en de perfecte krulroutine voor thuis creëert? Schrijf je dan nu in voor Start hier jouw krullenreis. Aan de hand van korte video's nemen we je mee in de wereld van de eco curly girls, zodat jij binnen de kortste keren de gezondheid van je haar optimaliseert en jouw krullen laat floreren!

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking