BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €49,-
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €49,-

Door Milou, 2 oktober 2024

Je krullen borstelen; dit is waarom en hoe jij een borstel met een gerust hart kunt gebruiken voor jouw krullen

 

Voor velen lijkt het idee om hun krullen te borstelen ondenkbaar. Denk terug aan je kindertijd: uitgeborstelde krullen, driehoekige kapsels en oh, die pluis! Gelukkig is dat inmiddels verleden tijd en hebben we geleerd hoe je het beste voor je krullen kunt zorgen.

In deze blog nemen we je mee in hoe jij een borstel voor je krullen kunt gebruiken. We gaan het onder andere hebben over: 

  • type borstels

  • nat en droog borstelen

  • styling

Waarom wordt ons verteld dat we onze krullen niet moeten borstelen?

Als je je droge krullen borstelt, verlies je definitie en gaat je haar pluizen, dat is een feit. Hoewel sommige mensen dol zijn op die uitgeborstelde look, kan het anderen nachtmerries bezorgen. Bovendien is ons jaren verteld dat een haarborstel je krullende haar kan beschadigen. Maar wat gebruik je dan? Je kunt natuurlijk de klitten met je vingers uit het haar kammen, maar het ontwarren met je vingers kan een tijdrovende klus zijn. Dus als het gebruik van een borstel het proces gemakkelijker maakt, ga ervoor! Wel belangrijk is welk type borstel je gebruikt en hoe.

Kies de juiste borstel

Bij het kiezen van een borstel is het belangrijk om na te gaan waarvoor je hem wilt gebruiken. Je kunt een borstel namelijk gebruiken voor het ontwarren van je krullenbos, maar je kunt een borstel ook heel goed gebruiken voor de styling van je haar en om je styling producten goed te verdelen. Wanneer je krullend haar hebt,  is een borstel met wijd(er) uitstaande borstelharen essentieel om haarbreuk te voorkomen en het natuurlijke krulpatroon te behouden. Daarnaast maakt een borstel die prettig aanvoelt in je hand het ook veel gemakkelijker om te gebruiken met het mooiste resultaat als gevolg. Borstels gemaakt van flexibel kunststof zijn een goede keuze voor voor krullend haar omdat ze statische elektriciteit en wrijving minimaliseren. Maar welke borstel kies je nu en wanneer?

Nat borstelen

Het is verstandig om meerdere borstels voor verschillende doeleinden te gebruiken. Een ontklittende borstel is perfect om knopen voorzichtig uit het haar te borstelen zonder het krulpatroon te verstoren. De meeste mensen gebruiken een borstel om haar te ontwarren wanneer het drijfnat is. Het is dan ook het beste om te borstelen wanneer het haar volledig verzadigd is met conditioner en water. Begin met het borstelen van je haar aan de uiteinden en ga langzaam omhoog naar de aanzet. Conditioner is hier essentieel, want het helpt de krullen te 'smeren', zodat een borstel makkelijker door eventuele klitten glijdt. Bij voorkeur laat je de conditioner een paar minuten intrekken voordat je het haar gaat borstelen. Er zijn ook mensen die het fijn vinden om met een grove kam hun krullen te kammen. Dit is natuurlijk ook een prima! Wil jij weten welke verzorging het beste bij jouw haar past? Lees dan deze blog

Droog borstelen

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je haar te borstelen voordat je het gaat wassen. Dit kán een goed moment zijn, omdat ons haar het sterkst is wanneer het droog is. Begin ook dan onderaan en werk voorzichtig naar boven om extra klitten te voorkomen, want er zit nu nog geen conditioner in het haar. Naast het creëren van extra klitten kun je tijdens het borstelen van droog haar makkelijker haren los trekken. Voorzichtigheid is dus wel geboden.

Styling met de borstel

Daar waar je een paddle borstel gebruikt om knopen en klitten uit het haar te kammen, gebruik je voor de styling een andere borstel om zo de mooiste gedefinieerde krullen te creëren. Een styling borstel is ontworpen om de mooiste bundels te maken en je styling producten gelijkmatig te verdelen door het haar. Wist je trouwens dat je bij de luxe styling borstel van Kent de hoeveelheid rijen van de kammen kunt aanpassen? Op deze manier maak je heel makkelijk de door jou gewenste krullen, van fijn tot wat grovere krullen. 

Houd je borstels schoon

Hygiëne is een cruciaal aspect van het gebruik van borstels. Borstels kunnen namelijk broedplaatsen van bacteriën worden als ze niet regelmatig worden schoongemaakt. Zorg er daarom voor dat je haren en productresten na elk gebruik verwijdert. Je hoofdhuid maakt namelijk deel uit van je immuunsysteem en die wil je natuurlijk wel zo goed mogelijk onderhouden!

Toch niet borstelen?

Als je geen zin hebt om je krullen te borstelen, is dat ook oké. Het is echt gewoon persoonlijke voorkeur. Ook wanneer je ervoor kiest je haar met je vingers te kammen. Een voordeel van het laatste is dat het natuurlijke krulpatroon sneller zichtbaar wordt. Het kammen met je vingers pak je het beste als volgt aan:

  • Maak je haar drijfnat
  • Verdeel je haar in delen en breng een conditioner aan
  • Werk van onder naar boven. Wanneer je een lastige pluk tegenkomt, trek dan de strengen voorzichtig uit elkaar alsof je een ketting ontwart
  • Ga door met elk deel totdat alle klitten verdwenen zijn

Wanneer je last hebt van hardnekkige klitten die je ondanks alles niet weg geborsteld krijgt, kan er ook sprake zijn van build-up. Probeer dan eens een goede detox voor een extra grondige reiniging. 

Start hier jouw krullenreis!

Wil jij meer leren over krullen, haareigenschappen en de ECO CG methode? En wil jij weten hoe je de juiste producten kiest en de perfecte krulroutine voor thuis creëert? Schrijf je dan nu in voor Start hier jouw krullenreis. Aan de hand van korte video's nemen we je mee in de wereld van de eco curly girls, zodat jij binnen de kortste keren de gezondheid van je haar optimaliseert en jouw krullen laat floreren!

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking