Hormoonverstoorders in haarproducten: wat zit er in jouw shampoo?
Hormoonverstoorders, of endocriene disruptoren, zijn stoffen die het hormonale systeem van je lichaam kunnen nabootsen, blokkeren of verstoren. Hormonen reguleren allerlei essentiële processen, zoals groei, vruchtbaarheid, stofwisseling en immuunsysteem. Een verstoring kan dus op de lange termijn schadelijke gevolgen hebben.
Welke risico’s loop je?
Langdurige blootstelling aan hormoonverstorende stoffen kan leiden tot:
✔ Vruchtbaarheidsproblemen (bij zowel mannen als vrouwen)
✔ Verstoorde menstruatiecyclus en hormonale acne
✔ Schildklierproblemen en gewichtsstoornissen
✔ Verminderde weerstand en een verhoogd risico op bepaalde kankersoorten
✔ Aandachts- en leerproblemen bij kinderen
✔ Vervroegde puberteit
Bovendien worden sommige hormoonverstoorders in verband gebracht met hormoongevoelige kankers, zoals borst- en prostaatkanker.
En het nare is? Deze stoffen stapelen zich op in je lichaam. Je merkt misschien niet direct iets, maar op de lange termijn kunnen ze schadelijke effecten hebben.
Deze hormoonverstorende stoffen wil je vermijden
Veel haarproducten bevatten helaas ingrediënten die je hormonen in de war kunnen schoppen. Dit zijn de grootste boosdoeners op een rijtje:
1. Parabenen (Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben)
Waarom zijn ze slecht?
Parabenen worden vaak gebruikt als conserveermiddel en kunnen werken als xeno-oestrogenen: ze bootsen het vrouwelijke hormoon oestrogeen na. Dit kan leiden tot hormonale disbalans en wordt gelinkt aan borstkanker en vruchtbaarheidsproblemen.
2. Siloxanen (Cyclotetrasiloxaan - D4, Cyclopentasiloxaan - D5, Cyclohexasiloxaan - D6)
Waarom zijn ze slecht?
Deze siliconen geven het haar een glad en glanzend effect, maar worden ernstig verdacht zeer hormoonverstorend te zijn. Siloxanen stapelen zich op in het lichaam én in het milieu, waardoor ze niet alleen schadelijk zijn voor jou, maar ook voor de natuur.
3. Ftalaten (Diethylphthalate – DEP, Dibutylphthalate – DBP, Dimethylphthalate – DMP)
Waarom zijn ze slecht?
Ftalaten zitten vaak in geurstoffen en kunnen het testosteronniveau verlagen. Dit kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid bij mannen en verstoring van de ontwikkeling bij ongeboren baby’s.
4. Triclosan
Waarom is het slecht?
Triclosan wordt soms toegevoegd vanwege zijn antibacteriële werking, maar het kan de schildklierhormonen verstoren en wordt in verband gebracht met antibioticaresistentie.
5. Benzofenonen (BP-1, BP-2, BP-3 of Oxybenzone)
Waarom zijn ze slecht?
Deze chemische UV-filters worden soms aan haar producten toegevoegd om verkleuring te voorkomen. Ze kunnen echter het oestrogeengehalte beïnvloeden en mogelijk schildklierproblemen veroorzaken.
6. Synthetische geurstoffen ("Fragrance" of "Parfum")
Waarom zijn ze slecht?
Veel synthetische geurstoffen bevatten verborgen hormoonverstoorders zoals ftalaten en je hebt hierboven kunnen lezen waarom je deze stoffen beter kunt vermijden. Omdat de exacte samenstelling van "parfum" niet op het etiket hoeft te staan, weet je dus ook vaak niet precies wat je binnenkrijgt.
Hoe herken je hormoonverstoorders op het etiket?
De meeste schadelijke stoffen schuilen onder verschillende namen. Hier zijn een paar tips om ze te spotten:
- Vermijd ingrediënten die eindigen op "-paraben" (zoals methylparaben, butylparaben)
- Let op siliconen met "Cyclo-" in de naam (zoals Cyclotetrasiloxane – D4)
- Kijk uit voor “Fragrance” of “Parfum” als er geen natuurlijke geurbron is vermeld
- Vermijd producten met “Triclosan” of “Oxybenzone”
Wat kun je doen om hormoonverstoorders te vermijden?
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven! Zo doe je het beter:
✔ Kies voor natuurlijke haarverzorging met biologische ingrediënten. Ons hele assortiment is gegarandeerd vrij van deze stoffen
✔ Gebruik geurloze of natuurlijke geparfumeerde producten (zoals etherische oliën)
✔ Download een ingrediënten checker-app The Truth About Cosmetics om etiketten te scannen
Extra tip: Was je haarborstel en kussensloop regelmatig! Chemische resten hopen zich hierin op en kunnen zo alsnog in/op je huid en haar terechtkomen.
Conclusie
Hormoonverstoorders in haar producten zijn een serieus probleem. Ze kunnen je hormonen in de war brengen, je gezondheid op lange termijn schaden en zelfs het milieu aantasten. Gelukkig kun je jezelf beschermen door bewuste keuzes te maken en etiketten kritisch te lezen.
Wil jij overstappen op natuurlijke haarverzorging? Begin dan met het checken van je favoriete producten en heb je vragen: stuur ons gerust een berichtje!
Start hier jouw krullenreis!
Wil jij meer leren over krullen, haareigenschappen en de ECO CG methode? En wil jij weten hoe je de juiste producten kiest en de perfecte krulroutine voor thuis creëert? Schrijf je dan nu in voor Start hier jouw krullenreis. Aan de hand van korte video's nemen we je mee in de wereld van de eco curly girls, zodat jij binnen de kortste keren de gezondheid van je haar optimaliseert en jouw krullen laat floreren!