Haaruitval in de herfst
Het hele jaar door verliezen we gemiddeld zo’n 50-100 haren per dag, maar tijdens seizoenswisselingen zoals van de zomer naar de herfst is het verlies groter. Maar hoe komt dit nu? En wat is normaal en wanneer moet je aan de bel trekken? We leggen het uit.
Waarom verliezen we ons haar in de herfst?
Net als boombladeren die vallen in de herfst, is ook haaruitval een natuurlijk verschijnsel in deze periode. Een haar heeft een levensduur heeft van drie tot zeven jaar welke bestaat uit drie fases. In de laatste fase van de cyclus van een haar (deze fase duurt ongeveer twee tot vier maanden) valt het haar uit om plaats te maken voor een nieuwe haar. Tijdens de zomer heeft ons haar warmte en zonlicht geabsorbeerd, wat de haargroei versnelt. Dit heeft alleen wel tot gevolg dat de laatste fase van de cyclus sneller wordt bereikt en we dus tegen het eind van de zomer en begin van de herfst meer haren verliezen dan we normaal gewend zijn. En wanneer je krullend haar hebt kun je soms helemaal met een frons kijken naar de haren in het doucheputje. Toch heeft ook dit een logische verklaring. Krullend haar zit in spiralen in elkaar gedraaid en losse haren blijven daarin hangen. Dit in tegenstelling tot steil(er) haar, waarbij je ongemerkt losse haren verliest. Ook externe elementen zoals stress en vermoeidheid hebben invloed op haaruitval, net als hormonen en ziek zijn (de herfst is het seizoen van de griep en verkoudheidjes).
Wanneer is er sprake van te veel haaruitval?
Ten eerste is het heel belangrijk om jouw normaal te bepalen. Ieder mens is uniek en dit geldt ook voor een haargroei cyclus. Heb je last van haarbreuk wat de haaruitval veroorzaakt? Ga dan eerst na hoe het komt dat er sprake is van haarbreuk. Heb je het bijvoorbeeld pasgeleden nog chemisch behandeld? Slaap je regelmatig met vochtig haar? Mist je haar bepaalde verzorging? Allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van je haar.
Ben je ervan overtuigd dat je meer dan gemiddeld veel haar verliest en dit verlies ook nog eens langer dan zes weken duurt? Verliest je haar bijvoorbeeld haar dichtheid? Worden er kale plekken zichtbaar? Aarzel dan niet om aan de bel te trekken en maak een afspraak bij een medische professional zoals de huisarts of dermatoloog. Er kan namelijk ook sprake zijn van een medische of erfelijke oorzaak.
Wat kun je zelf doen?
- Zorg voor voldoende slaap. Genoeg slaap (acht uur per nacht) is gezond voor lichaam en geest en dus ook voor de conditie van je haar.
- Eet gezond en gevarieerd en slik, eventueel aangevuld met vitaminen en mineralen (zeker in de winter wanneer we toch meer binnen zitten). Ook kun je kiezen voor speciale haarvitamines die helpen het haar te versterken.
- Geef je haar een boost door een detox kuur te doen. De oranje kuur van Terre de Couleur stimuleert de haarzakjes en helpt een extra stevige haar te produceren.
- Gebruik een versterkende shampoo zoals de VIGOR van Bio Hair. Deze shampoo is geïnspireerd op de Chinese geneeskunde en is samengesteld uit extracten van vijf Ayurvedische planten, Aloë Vera, Himalaya zout, essentiële oliën en Bach-bloemen.
Start hier jouw krullenreis!
Wil jij meer leren over krullen, haareigenschappen en de ECO CG methode? En wil jij weten hoe je de juiste producten kiest en de perfecte krulroutine voor thuis creëert? Schrijf je dan nu in voor Start hier jouw krullenreis. Aan de hand van korte video's nemen we je mee in de wereld van de eco curly girls, zodat jij binnen de kortste keren de gezondheid van je haar optimaliseert en jouw krullen laat floreren!