BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €49,-
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €49,-

Door Milou, 14 augustus 2024

Haareigenschappen testen: porositeit en elasticiteit

Om te achterhalen welke producten jouw haren nodig hebben, is het belangrijk om je haareigenschappen regelmatig te testen. Haareigenschappen kunnen namelijk veranderen door aanpassingen in je routine of door invloeden van buitenaf. De twee belangrijkste haareigenschappen om te testen zijn de porositeit en elasticiteit van het haar. In deze blog leggen we uit hoe je dat doet, wat de verschillende uitkomsten betekenen voor je haar en welke producten je daar dan het beste bij kunt gebruiken.

In deze blog lees je over:

  • porositeit en hoe je dit test
  • elasticiteit en hoe je dit test
  • product aanbevelingen voor elke combinatie van haareigenschappen

Wat is porositeit?

Porositeit zegt iets over hoe het haar water opneemt en vasthoudt. Iedere haar heeft een schubbenlaag die je kunt zien als soort dakpannetjes die het binnenste van je haar beschermen en ervoor zorgen dat het vocht niet uit je haar ontsnapt. Tegelijkertijd zorgt de schubbenlaag ervoor dat het haar niet te veel vocht van buitenaf opneemt. Bij te veel vocht zwelt het haar op, wordt het zwaar en kan het scheuren. Bij te weinig vocht droogt het haar uit en breekt het makkelijker af. Hoe lager de porositeit, hoe gezonder het haar vaak is. Een hoge porositeit komt vaker voor bij beschadigd, chemisch geverfd haar of bij veel hitte styling met bijvoorbeeld de stijltang.

Hoe test je de porositeit?

Je kunt de porositeit van je haar testen met bijvoorbeeld een drijftest. Vul een glas met water en leg daar enkele schone (dus net gewassen) haren in. Ga liever geen haren uit je hoofd trekken, maar neem recent uitgevallen haren. Kijk vervolgens een paar minuten lang wat er gebeurt. Zinkt je haar direct, dan heeft het een hoge porositeit. De haarschubben staan helemaal open, waardoor de haarstreng direct veel water opneemt en zwaarder wordt, waardoor de haar naar de bodem zinkt. Blijft de haar eerst drijven en zinkt die na enkele minuten naar de bodem, of blijft die halverwege drijven? Dan is het haar gemiddeld poreus. Drijft je haar na enkele minuten nog steeds? Dan is het haar laag poreus. De haren nemen dan geen of nauwelijks vocht op, omdat de haarschubben gesloten zijn. Hierdoor blijft de haar op het water drijven. Hoe lang het gemiddeld duurt voordat jouw haar aan de lucht droogt, is ook een goede graadmeter voor de porositeit. Is jouw haar binnen 1-2 uur helemaal droog, dan is het hoog poreus. Duurt het wel 8 uur voordat jouw haar droog is, dan is het laag poreus.

Wat is elasticiteit?

De elasticiteit, ofwel het vermogen van het haar om te rekken en weer terug te veren naar zijn originele vorm, wordt bepaald door de verhouding vocht en proteïne in het haar. Alles draait om de balans tussen deze twee factoren. Chemische behandelingen zoals chemisch verven kunnen deze balans verstoren, maar ook invloeden van buitenaf zoals het weer. Lees hier meer over proteïne en elasticiteit.

Hoe test je de elasticiteit?

Je kunt de elasticiteit van je haar testen met bijvoorbeeld een rektest. Pak hiervoor een natte haar vast met beide handen en windt voorzichtig de boven- en onderkant om je wijsvingers. Probeer je haar voorzichtig uit te rekken en kijk wat er gebeurt. Breekt je haar direct, dan komt je haar vocht (moisture) tekort en bevat het in verhouding te veel proteïne. Het haar is dan laag elastisch en dat betekent dat het haar producten met vocht nodig heeft. Kun je de haar heel ver uitrekken en veert het niet terug naar zijn originele staat (het lijkt alsof de rek eruit is), dan komt je haar proteïne tekort en bevat het in verhouding te veel vocht. Het haar is dan hoog elastisch en dat betekent dat het haar producten met proteïne nodig heeft. Kun je het haar een beetje uitrekken en veert het vervolgens weer terug naar zijn oorspronkelijke positie, dan heeft het een normale elasticiteit. Blijf dan dus de combinatie tussen vocht en proteïne gebruiken zoals je nu doet. Heb je gekleurd of beschadigd haar, zorg dan dat je altijd een beetje proteïne blijft gebruiken. Proteïne helpt namelijk om beschadigd haar te herstellen.

Mogelijke uitkomsten + productadvies

Mijn haar is laag poreus en laag elastisch

Jouw haar heeft vooral behoefte aan vocht en aan wat lichtere producten. Omdat je haar laag poreus is en de haarschubben gesloten zijn, neemt het haar niet makkelijk producten op. Te zware of rijke producten (op basis van oliën en boters) blijven dan op je haar liggen, waardoor het sneller inzakt of vet wordt. Je kunt wel een lichtere olie gebruiken, vaak zijn enkele druppels al genoeg. Gebruik voornamelijk producten zonder proteïne. Zorg dat je de producten op goed nat haar gebruikt, om zo ook het water in je haar te sluiten en het zo nog dieper te hydrateren.

PRODUCTADVIES: Met deze haareigenschappen kun je kiezen voor de Chromalya Volume Shampoo of uit alle shampoo’s van Terre de Couleur of Bio Hair. Qua verzorging kun je kiezen voor de Chromalya Serum Douceur, Terre de Couleur Softening Conditioner en/of Terre de Couleur Soin Nourissant.

Mijn haar is laag poreus en gemiddeld elastisch

Jouw haar heeft zowel behoefte aan vocht als aan proteïne en aan wat lichtere producten. Omdat je haar laag poreus is en de haarschubben gesloten zijn, neemt het haar niet makkelijk producten op. Te zware of rijke producten (op basis van oliën en boters) blijven dan op je haar liggen, waardoor het sneller inzakt of vet wordt. Je kunt wel een lichtere olie gebruiken, vaak zijn enkele druppels al genoeg. Gebruik een mix van producten met en zonder proteïne. Proteïne zal zorgen voor meer stevigheid en vocht zal zorgen voor diep gevoed haar. Je kunt bijvoorbeeld producten met en zonder proteïne (zoals een masker) afwisselen, of je gebruikt altijd een mix van producten met en zonder proteïne in je styling routine. Zorg dat je de producten op goed nat haar gebruikt, om zo ook het water in je haar te sluiten en het zo nog dieper te hydrateren.

PRODUCTADVIES: Met deze haareigenschappen kun je bijna alle producten gebruiken, maar let op met te zware producten zoals de Terre de Couleur Baume Nutrition Intens en de Chromalya Soin Conditioner.

Mijn haar is laag poreus en hoog elastisch

Jouw haar heeft vooral behoefte aan proteïne en aan wat lichtere producten. Omdat je haar laag poreus is en de haarschubben gesloten zijn, neemt het haar niet makkelijk producten op. Te zware of rijke producten (op basis van oliën en boters) blijven dan op je haar liggen, waardoor het sneller inzakt of vet wordt. Je kunt wel een lichtere olie gebruiken, vaak zijn enkele druppels al genoeg. Gebruik een mix van producten met en zonder proteïne. Omdat de elasticiteit van je haar hoog is, kun je het beste kiezen voor een masker en/of (leave-in) conditioner met proteïne. Omdat deze producten echt in het haar trekken, krijgt de proteïne de kans om de beschadigingen in het haar op te vullen en het haar te verstevigen. Zorg dat je de producten op goed nat haar gebruikt, om zo ook het water in je haar te sluiten en het zo nog dieper te hydrateren.

PRODUCTADVIES: Met deze haareigenschappen is het Chromalya Volume Masker een aanrader. Verder zijn de producten van Bio Hair erg fijn, zoals de Relax Spray en de Smooth Crème. Ook Terre de Couleur is prettig, maar wees voorzichtig met te zware producten zoals de Baume Nutrition Intens.

Mijn haar is hoog poreus en hoog elastisch

Jouw haar heeft erg veel behoefte aan proteïne en kan ook wat vollere en rijkere producten gebruiken. Omdat het haar hoog poreus is en de haarschubben open staan, zuigt jouw haar water en producten op. Maar doordat de haarschubben open staan, verliest het haar dat vocht ook weer snel. Jouw haar is gebaat bij een proteïnerijk masker en (leave-in) conditioner. Daarnaast kan extra proteïne in bijvoorbeeld je shampoo of stylingproducten ook geen kwaad, dit houdt je haar stevig. Hoog poreus en hoog elastisch haar zien we vaak bij geblondeerd haar. Bij het blonderen wordt de haarschacht namelijk beschadigd en leeggehaald. Je haar heeft echt proteïne nodig om weer gezond en sterk te worden

PRODUCTADVIES: Met deze haareigenschappen is de Chromalya Soin Conditioner erg fijn. Verder kun je uit alle shampoo’s van Bio Hair kiezen. De K Pour Karité Styling Crème is fijn bij deze haareigenschappen, maar in principe kan alles gebruikt worden.

Mijn haar is hoog poreus en gemiddeld elastisch

Jouw haar vraagt om zowel vocht als proteïne: stevigheid en voeding. Ook kun je wel wat vollere en rijkere producten gebruiken om het haar diep te voeden en verzorgen. Omdat het haar hoog poreus is en de haarschubben open staan, zuigt jouw haar water en producten op. Maar doordat de haarschubben open staan, verliest het haar dat vocht ook weer snel. Kies bijvoorbeeld voor een masker met proteïne en een (leave-in) conditioner zonder proteïne, of andersom. Of wissel je producten met en zonder proteïne wekelijks met elkaar af. Het kan fijn zijn om ook wat proteïne in je stylingproducten te gebruiken voor extra stevigheid, zodat het haar niet zo snel uitzakt. Maar een goede voeding en hydratatie van het haar met vochtrijke producten is net zo belangrijk.

PRODUCTADVIES: Met deze haareigenschappen kun je ervoor kiezen om de maskers met proteïne en vocht af te wisselen, zodat je de juiste balans behoudt. Kies bijvoorbeeld voor het Chromalya Volume Masker en de Terre de Couleur Baume Nutrition Intens.

Mijn haar is hoog poreus en laag elastisch

Jouw haar heeft echt vocht en hydratatie nodig, maar kan door zijn hoge porositeit ook wel wat proteïne gebruiken voor extra stevigheid en herstel. Je mag best wat vollere en rijkere producten gebruiken om het haar zo diep te voeden en verzorgen.  Gebruik dus een mix van producten met en zonder proteïne. Kies bijvoorbeeld voor een masker zonder proteïne om het haar diep te hydrateren en een (leave-in) conditioner met proteïne om het haar van extra stevigheid te voorzien. Of wissel je producten met en zonder proteïne wekelijks met elkaar af.

PRODUCTADVIES: Met deze haareigenschappen is de Terre de Couleur Baume Nutrition Intens, het Chromalya Volume Masker en de Bio Hair Smooth erg fijn. Wissel deze af zodat de mix tussen vocht en proteïne in balans blijft. Daarnaast kun je kiezen voor de Bio Hair 4 Seizoenen Shampoo en Conditioner.


Start hier jouw krullenreis!

Wil jij meer leren over krullen, haareigenschappen en de ECO CG methode? En wil jij weten hoe je de juiste producten kiest en de perfecte krulroutine voor thuis creëert? Schrijf je dan nu in voor Start hier jouw krullenreis. Aan de hand van korte video's nemen we je mee in de wereld van de eco curly girls, zodat jij binnen de kortste keren de gezondheid van je haar optimaliseert en jouw krullen laat floreren!

Reacties

  • Door Mayra, 14 augustus 2024

    Op de FB was mij biohair smooth geadviseerd. Ik had aangegeven laag poreus haar te hebben, maar dat kon niet. Het was vreselijk alles zakte uit tot er een lichte slag onderin overbleef.<br />
    Ik heb het weer verkocht met dik v...

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking