BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €49,-
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €49,-

Door Milou, 21 augustus 2024

De ECO CG-methode uitgelegd

 In deze blog lees je over: 

  • het verschil tussen de CG en ECO CG-methode
  • de ECO CG stylingroutine

De reguliere CG-methode

Ongeveer dertig jaar geleden bedacht Lorraine Massey de Curly Girl-methode, een nieuwe kijk op krulverzorging. In de basis vertelt de CG-methode je dat je sulfaten, siliconen en uitdrogende alcohol moet vermijden. Ook wordt er aangeraden om je haren zo min mogelijk te wassen. Inmiddels is onze kennis vele malen groter en weten we nu dat niet alle sulfaten slecht zijn en dat het zeker wel aan te raden is om regelmatig je haren en hoofdhuid te reinigen. Een gezonde hoofdhuid is namelijk de basis voor gezond, mooi, vol en sterk haar.

De ECO CG-methode

De ECO CG-methode is de ecologische variant van de CG-methode. Wij hebben deze methode in het leven geroepen omdat voor ons ECO boven CG gaat. Dat wil zeggen dat de gezondheid van het haar en de hoofdhuid zwaarder weegt dan de reguliere regels van de CG-methode. Wat ons betreft is de ECO CG-methode een verbeterde versie van de CG-methode. ECO CG gaat namelijk nog een stapje verder. Zo vertelt de ECO CG-methode je dat je synthetische (!) sulfaten, siliconen en uitdrogende alcohol dient te vermijden, maar ook andere synthetische, schadelijke en (mogelijk) hormoonverstorende ingrediënten zou moeten vermijden. Deze ingrediënten kunnen namelijk ontzettend schadelijk zijn voor je haar, hoofdhuid en lichaam. Schadelijke ingrediënten kunnen namelijk ook doordringen door de huid en zo je lichaam ziek maken. Wanneer je start met de ECO CG-methode is het dus raadzaam om een detox kuur te doen om zo het haar en de hoofdhuid diep te reinigen van build-up en toxische stoffen. In deze blog lees je meer over build-up en jeuk. In deze blog lees je hoe je een detox kuur toepast.

Wat je ook vaak terugziet in CG-producten zijn siliconenvervangers en filmvormers. Deze ingrediënten zijn misschien geen ‘echte’ siliconen, maar werken wel als siliconen. Ze leggen een laagje om de hoofdhuid en het haar heen, waardoor alles afgesloten wordt. Hierdoor wordt de celdeling van je hoofdhuid verstoord en ontstaat er build-up. En omdat de hoofdhuid niet grondig en regelmatig gereinigd wordt in de CG-methode, leidt dat al gauw tot hoofdhuidproblemen als jeuk, schilfers en irritatie.

Wij vinden het dus erg belangrijk om de hoofdhuid ten minste één keer per week grondig te reinigen met een detox of een shampoo met een natuurlijk kokos sulfaat. Een natuurlijk kokos sulfaat is namelijk niet schadelijk voor de hoofdhuid, omdat het een stuk zachter is dan een synthetisch sulfaat. Ook bestaat een natuurlijk sulfaat uit grote moleculen die niet de (hoofd)huid intrekken, maar gewoon weer weggespoeld worden met water. Hierdoor binden de sulfaten wel vuil aan zich vast, maar drogen ze het haar niet uit. Een shampoo met natuurlijk kokos sulfaat reinigt het haar grondig genoeg om build-up van productresten, overtollig talg en huidschilfers te verwijderen. Wij raden aan om je haren zo vaak te wassen als nodig is en het wassen van het haar dus niet uit te stellen, omdat je denkt dat je het maar één keer per week mag wassen. Je kunt de shampoo met kokos sulfaat wel afwisselen met een mild reinigende shampoo zonder sulfaat. In deze blog lees je meer over de verschillende soorten shampoos en detoxen. In deze blog gaan we dieper in op het nut van kokos sulfaat en lees je bijvoorbeeld ook waarom wij een final wash en low/no poo afraden. In deze blog lees je over mogelijke oorzaken van build-up en jeuk, die te maken hebben met onjuist productgebruik of het verkeerd toepassen van de (ECO) CG-methode.

De ECO CG styling routine

Voordat je aan de slag gaat, is het van belang om je haartype en huidige haareigenschappen te weten. Ook is het handig als je al iets weet over de werking van proteïne. In deze blog lees je hoe je je haartype kunt achterhalen. In deze blog lees je over de werking van proteïne en hoe je herkent dat je haar proteïne nodig heeft. In deze blog lees je hoe je de porositeit en elasticiteit van je haren test en welk productadvies wij geven bij welke combinatie van haareigenschappen. Wanneer je jouw haareigenschappen kent, kun je daar producten bij uitzoeken. Heb je bijvoorbeeld een hoge elasticiteit, dan zal jouw haar blij worden van wat extra proteïne. Breekt jouw haar snel af en voelt het als stro, dan kun je beter kiezen voor vochtinbrengende producten. Is je haar hoog poreus, dan kan het wel wat vollere, diep voedende producten gebruiken. Heb je dun haar of juist laag poreus haar, dan kunnen wat lichtere producten juist fijn zijn. Pas je producten dus aan op je haareigenschappen.

De basis en de volgorde van de ECO CG styling routine blijft eigenlijk altijd hetzelfde. Je start met het twee keer wassen van het haar met een shampoo. De eerste keer wassen zorgt ervoor dat vuil verwijderd wordt en de tweede keer wassen zorgt ervoor dat de werkzame stoffen van de shampoo zijn werk goed kunnen doen. Vervolgens gebruik je een conditioner of masker (met of zonder proteïne) om het haar diep te hydrateren en voeden. Dan is het tijd voor de styling! Wanneer je lang en/of dik haar hebt, dan kan het handig zijn om in secties te werken, om zo te garanderen dat de producten goed over het hele haar verdeeld worden. Je brengt alle producten aan op nat haar.

  1. Je begint met het aanbrengen van een leave-in conditioner. Borstel je haar vervolgens door om het product goed te verdelen over het haar en om eventueel alvast bundels te creëren (dit doe je met een stylingborstel). Knijp de leave-in conditioner vervolgens in het haar tot je een squish-geluid hoort. Je hebt leave-in conditioners in spray-vorm (deze zijn wat lichter) en in crème-vorm. Een leave-in conditioner kun je eigenlijk zien als een dagcrème voor je haar. Het sluit de haarschubben, waardoor het haar beschermd is tegen invloeden van buitenaf en het vocht niet meer uit het haar kan ontsnappen. Een leave-in conditioner voedt het haar en is daarom een erg belangrijke stap.
  2. De volgende stap is de versteviging. Je kunt een verstevigend product gebruiken in de vorm van een mousse of een styling crème. Een mousse zorgt ervoor dat je haar wat meer opgeblazen en fluffy wordt. Een crème zorgt ervoor dat je haar opgeblazen wordt, maar meer compact blijft. Wanneer je de versteviging aanbrengt, knijp je het product als het ware in je haar, zodat er een krulpatroon ontstaat. Zorg ook weer dat je het squish-geluid hoort, zodat het product zich goed kan mengen met het water. Hoor je dit geluid niet, spray dan wat extra water op het haar.
  3. Hierna breng je een gel aan. Voordat je dit doet, knijp je zachtjes met een katoenen of bamboe handdoek het overtollige vocht uit het haar. De gel wil je namelijk echt om het haar heen leggen en juist niet te veel vermengen met het vocht in het haar. Knijp de gel vervolgens goed in je haar om de krulbundels te sealen. Een gel houdt je krulbundels bij elkaar en zorgt zo voor gedefinieerde, glanzende en pluisvrije krullen. De gel knijp je ook weer in het haar om zo de natuurlijke krul te activeren. Je kunt meerdere laagjes gel gebruiken om de cast steviger te maken. Wil je een nog sterkere cast creëren, dan kun je nog een tweede (sterkere) gel aanbrengen over de eerste gellaag.
  4. De laatste stap is het drogen van het haar, dit kan aan de lucht of met de föhn. Wanneer je haar nog heel nat is, is het verstandig om het eerst even aan de lucht te laten drogen of met de föhn over het haar heen te hoveren (je raakt het haar dus nog niet aan met de diffuser). Pas wanneer je haar voor 70-80% droog is, gebruik je de diffuser en krijg je de mooie vorm in het haar. Wanneer je het haar droog föhnt, is het fijn om de föhn wat langer op één plek te laten en de koude lucht-knop te gebruiken wanneer de föhn te warm wordt. Voor een snellere droogtijd en een mooier resultaat, knijp je tijdens het föhnen de harde cast al rustig uit het haar.

In deze video zie je een complete curly hair routine voor type 2B/2C krullen en in deze video voor type 3A/3B krullen.


Start hier jouw krullenreis!

Wil jij meer leren over krullen, haareigenschappen en de ECO CG methode? En wil jij weten hoe je de juiste producten kiest en de perfecte krulroutine voor thuis creëert? Schrijf je dan nu in voor Start hier jouw krullenreis. Aan de hand van korte video's nemen we je mee in de wereld van de eco curly girls, zodat jij binnen de kortste keren de gezondheid van je haar optimaliseert en jouw krullen laat floreren!

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking