BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €49,-
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €49,-

Door Milou, 4 juli 2024

Alles dat je moet weten over ecologische shampoo

In deze blog leggen we je alles uit over ecologische shampoo. Het kan zijn dat jij als lezer al helemaal ondergedompeld bent in de wereld van ECO CG, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij op deze blog terecht bent gekomen als iemand die de CG-methode wel al volgt, maar nog niet bekend is met de ecologische variant. De ECO CG-methode is onze ecologisch verantwoorde reactie op de CG-methode. De basis komt aardig overeen, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen. Daarover meer in deze blog. Misschien wel het belangrijkste en meest controversiële verschil is dat natuurlijke (!) sulfaten zijn toegestaan in de ECO CG-methode. Wij adviseren om je haren ten minste één keer per week te wassen met een shampoo met natuurlijk kokos sulfaat, omdat dit zorgt voor een diepere reiniging van de hoofdhuid. En dat is essentieel voor gezond en sterk haar. Daarom vinden wij een schone hoofdhuid ook zwaarder wegen dan de regel dat je maar één keer per week (of minder) je haar zou mogen wassen. In deze blog leggen we uit waarom wij vinden dat ECO boven CG gaat en wat onze ervaringen ons tot nu toe geleerd hebben.

In deze blog lees je over:

  • het verschil tussen natuurlijke en synthetische sulfaten
  • de overgang naar ECO CG
  • verschillende redenen van jeuk

Of ga direct naar ons assortiment eco-friendly shampoos. In deze video leggen we je stap voor stap uit hoe je jouw haren het beste kunt wassen.

Wat is Sodium Coco Sulfate?

Sodium Coco Sulfate (SCS), ofwel kokos sulfaat, is een natuurlijk sulfaat dat je vaak terugziet in ecologische shampoos. Sulfaten, ongeacht natuurlijk of synthetisch, zorgen voor een diepere reiniging van de hoofdhuid. Deze zogenoemde oppervlakte actieve stoffen zijn in combinatie met water in staat om vuil en vet op te lossen. Ook zorgen sulfaten ervoor dat een product lekker schuimt. Een natuurlijk sulfaat is echter vele malen milder dan een synthetisch sulfaat, zoals Sodium Lauryl Sulfate (SLS) of Sodium Laureth Sulfate (SLES). Synthetische sulfaten reinigen de hoofdhuid zo diep, dat ook de natuurlijke oliën van de hoofdhuid worden gestript. Hiermee haal je eigenlijk een belangrijk beschermend laagje weg, waardoor je hoofdhuid kan gaan irriteren en uitdrogen. Een shampoo met natuurlijk sulfaat is wel geschikt om build-up en overtollig talg weg te wassen, maar stript de hoofdhuid niet van zijn natuurlijke oliën. Een ander nadeel van synthetische sulfaten is dat de moleculen zo klein zijn dat ze opgenomen worden door je lichaam, waar ze mogelijk schade toe kunnen brengen. Een natuurlijk sulfaat bestaat uit grotere moleculen die het lichaam niet kunnen binnendringen.

Een reiniging zonder sulfaat is eigenlijk te mild voor onze hoofdhuid. Wanneer je enkel shampoos zonder sulfaat gebruikt, zul je uiteindelijk merken dat er een vettig laagje op de hoofdhuid achterblijft, bestaande uit talg, vuil en resten van stylingproducten. Dit noemen we build-up. Wanneer je deze build-up niet goed meer weg gewassen krijgt, zal je zeer waarschijnlijk jeuk en irritatie gaan ervaren. Ook kun je merken dat je haar verzwaart, vet wordt of er futloos uitziet. Dat komt omdat producten zich opstapelen om het haar heen, waardoor de haren verstikken en geen andere producten meer kunnen opnemen. Het kan zelfs lijken alsof je krullen langzaamaan verdwijnen, omdat ze helemaal platgedrukt worden door de build-up. Hoe langer je doorgaat zonder goede reiniging, hoe groter de problemen worden, met zelfs haaruitval tot gevolg. Om deze reden raden wij aan om je haren ten minste één keer per week te wassen met een shampoo die kokos sulfaat bevat. Je kunt deze shampoo natuurlijk wel afwisselen met een ecologische sulfaatvrije shampoo voor een wat mildere reiniging tussen wasbeurten door. Bekijk ons assortiment ecologische shampoos hier.

De overgang naar ECO CG

Voordat je start met de (ECO) CG-methode, is het belangrijk om alle schadelijke stoffen zoals conserveringsmiddelen en siliconen uit het haar en van de hoofdhuid te verwijderen. Hiervoor heb je een diepe reiniger nodig. Wij raden het doen van een final wash echter af, omdat deze shampoos zó sterk reinigend en synthetisch zijn, dat de voordelen van een final wash niet opwegen tegen de nadelen. Liever kiezen wij voor een detox kuur. Dit is een kuur op basis van natuurlijke klei die de hoofdhuid tot diep in de haarzakjes ontgift. Een natuurlijke klei reinigt nog vele malen dieper dan een shampoo, omdat klei tot wel vijftien keer zijn gewicht aan vuil en afvalstoffen kan opzuigen. Daarnaast werkt een detox kuur ook direct verzorgend en verlichtend voor de hoofdhuid. Een detox kuur doe je wekelijks tot de pot op is. Na zo’n kuur zijn de meeste toxines en andere schadelijke stoffen verdwenen. In deze blog lees je meer over onze detox kuren.

Kies je niet voor een detox kuur, maar voor een shampoo met natuurlijk kokos sulfaat, dan duurt het zo’n 20 wasbeurten tot alle build-up verdwenen is. Het is natuurlijk wel belangrijk om dan ook helemaal geen haarproducten meer te gebruiken met siliconen of andere synthetische ingrediënten. Deze gezonde weg naar schoon haar duurt misschien iets langer dan wanneer je een vernietigende final wash doet, maar zoals al eerder aangegeven wegen de voordelen voor ons niet op tegen de nadelen. Bovendien wast een final wash shampoo ook heus niet in één keer alle schadelijke stoffen uit het haar. Geef het dus gewoon even de tijd. Je haar heeft ongeveer drie maanden de tijd nodig om te wennen aan nieuwe producten. Pas dan kun je met zekerheid zeggen of een product wel of niet werkt voor je haar.

Waarom heb ik jeuk?

Jeuk kan een hoop verschillende oorzaken hebben, maar in deze blog bespreken we de oorzaken die samenhangen met de overgang naar (ECO) CG of met een verkeerde shampoo keuze. Wanneer je nog niet gestart bent met de CG-methode, dan is er een grote kans dat de jeuk veroorzaakt wordt door synthetische sulfaten. Synthetische sulfaten drogen de hoofdhuid extreem uit, waardoor de hoofdhuid strak komt te staan en kan gaan schilferen. Denk je dat dit de oorzaak is, dan is ons advies om over te stappen op een shampoo met een natuurlijk kokos sulfaat.

Pas je wel al de gewone CG-methode toe, dan kan de jeuk ook veroorzaakt worden door build-up, ofwel een laagje van vuil, talg en styling residu op de hoofdhuid. De reden hiervoor is juist de afwezigheid van sulfaten. Zoals we al eerder vertelden, reinigen shampoos zonder (natuurlijke) sulfaten simpelweg niet goed genoeg om de hoofdhuid echt goed schoon te krijgen. We willen dus nogmaals benadrukken dat niet alle sulfaten hetzelfde zijn en dat je sulfaten niet in zijn geheel moet afzweren. In de wereld van CG wordt ook wel eens aangeraden om alleen met conditioner te wassen, oftewel een co-wash te doen. Deze manier van wassen is nog slechter, want een conditioner heeft geen reinigende functie. Ook wordt er aangeraden om je haren zo min mogelijk te wassen (low poo of no poo), wat logischerwijs ook leidt tot meer build-up. De ophoping van vuil en talg kan leiden tot jeuk, een vettig laagje op de hoofdhuid en zelfs haaruitval. Ons advies is daarom om de hoofdhuid goed en regelmatig te reinigen met een shampoo met een natuurlijk kokos sulfaat, ten minste één keer per week. Vaker wassen mag! Je kunt ervoor kiezen om je haren dan tussendoor met een mildere, sulfaatvrije shampoo te wassen. Maar het belangrijkste is om te kijken en voelen wat jouw hoofdhuid nodig heeft. Een detox kuur kan in deze fase ook erg welkom zijn, omdat een detox klei de hoofdhuid nog dieper reinigt dan een shampoo met een natuurlijk kokos sulfaat. Een detox kuur is daarom het ideale startschot voor de overstap op de ECO CG-methode.

Een andere reden dat je jeuk kan ervaren tijdens het volgen van de reguliere CG-methode, is dat je nog steeds producten gebruikt met ingrediënten die dezelfde werking hebben als siliconen. Want ondanks dat siliconen verboden zijn in de CG-methode, worden er wel degelijk siliconenvervangers en filmformers gebruikt. Best wel gek eigenlijk, want deze ingrediënten hebben precies hetzelfde effect als siliconen. Siliconen lijken het haar op het eerste gezicht goed te doen, omdat ze het haar voller en glanzend doen lijken. Maar in werkelijkheid leggen siliconen(vervangers) een verstikkend laagje om het haar, wat zich opstapelt omdat een shampoo deze ingrediënten niet in één keer weg kan wassen. Uiteindelijk sluiten siliconen(vervangers) de haarschacht helemaal af, waardoor het haar niet meer kan ademen en het geen voeding en water meer kan opnemen. In deze blog lees je meer siliconenvervangers en andere te vermijden ingrediënten.

CG-proof producten bevatten dan wel geen siliconen, maar bevatten bijvoorbeeld wel siliconenvervangers en filmformers met hetzelfde effect. Best wel gek eigenlijk. Ook deze ingrediënten zorgen namelijk voor build-up die je er niet zomaar uitgewassen krijgt, zelfs niet met een sulfaatrijke shampoo. Ons advies luidt daarom om over te stappen op ECO CG producten zonder irriterende ingrediënten. Je zult merken dat de meeste haar en hoofdhuid klachten verdwijnen wanneer je overstapt op natuurlijke producten. En ook hier kan een detox kuur uitkomst bieden, omdat die nog sneller in staat is om build-up te verwijderen en de hoofdhuid te verlichten.

Als je last hebt van schilfers, dan denken de meesten vaak automatisch aan roos. Maar er is een groot verschil tussen schilfers door een droge hoofdhuid en schilfers door roos. Kort gezegd is het probleem bij een droge hoofdhuid dat de beschermlaag verstoord is, waardoor de hoofdhuid niet genoeg vocht op kan nemen, wat leidt tot uitdroging van de hoofdhuid met droge schilfertjes als gevolg. Bij roos gaat de celvernieuwing te snel, waardoor de hoofdhuid sneller oude cellen afstoot die samen gaan klonteren en vettige schilfers veroorzaken. Deze schilfers zitten vaak ook wat vaster aan de hoofdhuid. Droge hoofdhuidschilfers daarentegen schud je zo uit het haar. Een droge hoofdhuid kun je verder herkennen aan jeuk, fijne schilfertjes en een strak gevoel van de hoofdhuid. De schilfertjes zijn klein, droog en wit van kleur. Als je daadwerkelijk last hebt van roos, dan zijn de schilfers meestal groter, vettig en (wit)geel van kleur. Omdat een droge hoofdhuid en roos twee verschillende dingen zijn, heeft het dus geen zin om een droge hoofdhuid te bestrijden met een anti-roos shampoo. Sterker nog, het kan de klachten juist erger maken. Een anti-roos shampoo kan de hoofdhuid namelijk nog verder uitdrogen, wat uiteindelijk zal leiden tot nog meer jeuk en schilfers. Eigenlijk moet je roos ook zien als symptoom en niet als hoofdhuidprobleem op zich. Roos kan bijvoorbeeld ontstaan door een gistachtige schimmel. In dat geval is het raadzaam om een anti-roos shampoo met gist remmers te gebruiken om van de schimmel af te komen. Roos zien we ook wel als milde vorm van seborroïsch eczeem. Naast roos en een droge hoofdhuid, zijn er nog een aantal hoofdhuidproblemen te onderscheiden die kunnen leiden tot schilfers. In deze blog lees je meer over hoofdhuidproblematiek en hoe je achterhaalt waar je mee te maken hebt.

Uiteraard kan er ook een medische oorzaak zijn voor jeuk, zoals het hebben van een allergie. Ook kunnen problemen zich voordoen naar aanleiding van ziekte, stress of een hormonale disbalans. Aarzel in dat geval niet om hulp in te schakelen van een huisarts of specialist. Pas wanneer je de oorzaak van de jeuk achterhaald hebt, kun je er iets aan doen. Blijk je overgevoelig of allergisch voor een bepaald ingrediënt, dan weet je welk ingrediënt je in het vervolg moet vermijden. Wanneer er niks uit de test komt, kun je ook zelf gaan ontdekken of het verschil maakt wanneer je bepaalde producten niet meer gebruikt. Dit vergt wat tijd en het blijft een lastige klus, maar wie weet ontdek je op deze manier dat je niet tegen een bepaald product of ingrediënt kan. Ook hier geldt weer dat je het wel even de tijd moet geven, omdat jeuk of een andere (allergische) reactie vaak niet in één keer verdwenen is.


Start hier jouw krullenreis!

Wil jij meer leren over krullen, haareigenschappen en de ECO CG methode? En wil jij weten hoe je de juiste producten kiest en de perfecte krulroutine voor thuis creëert? Schrijf je dan nu in voor Start hier jouw krullenreis. Aan de hand van korte video's nemen we je mee in de wereld van de eco curly girls, zodat jij binnen de kortste keren de gezondheid van je haar optimaliseert en jouw krullen laat floreren!

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking